opslag van duurzame energie

Opslag van duurzame energie

Weet jij wat een batterij precies doet? Het slaat energie op en laat apparaten werken. Superhandig! Dit is ook wat we met energie willen bereiken. Onderzoekers kijken of we elektriciteit en warmte op kunnen slaan. Op deze pagina lees je meer over deze technieken. Denk jij dat er in de toekomst veel mega-batterijen zullen zijn? 

Warmte Koude opslag

Nu verwarmen we in Nederland onze gebouwen veel met gas en koelen we met elektriciteit. Maar al tientallen jaren zijn er ook meer duurzame manieren hiervoor. Warmte en koude (koeling) kan ook gemaakt worden met warmtepompen, die warm of koud water onder de grond pompen en bewaren om later te gebruiken. Dit systeem heet een warmte- en koudeopslag, of in het kort een WKO. Veel grote kantoorgebouwen in Nederland hebben al zo’n systeem.

Een WKO gebruikt water dat 20 tot 250 meter onder de grond zit om warmte en koude in op te slaan. Meestal wordt warmte opgeslagen op een temperatuur van 12°C. Deze temperatuur is niet hoog genoeg om een gebouw mee te verwarmen. Daarom wordt er een warmtepomp gebruikt om de temperatuur te verhogen. Lees er hier meer over!

opslag van duurzame energie

Meer weten over de opslag van duurzame energie of andere onderwerpen? Klik hieronder.

Een batterij slaat elektriciteit op voor toekomstig gebruik. Alles heeft een elektrische lading.
Lees er hier alles over! 

Weet jij waar je allemaal energie voor gebruikt? Nu gebruiken we voor alles energie. Het opladen van je telefoon en laptop etc.

Wat is waterstof, waarom zou het een oplossing kunnen zijn voor de energietransitie en wat zijn de nadelen?