Artikelen

Wat is een duurzaam huis, en hoe bouw je hem?

Wat is een duurzaam huis, en hoe bouw je hem?

Wat is een duurzaam huis, en hoe bouw je hem?Een duurzaam huis is een huis dat niet zoveel energie of warmte nodig heeft. Duurzaam dus omdat je minder fossiele brandstoffen gebruikt om hem te verwarmen, koelen of elektriciteit te gebruiken in huis, maar ook vanwege de...

Bouw mee aan zonneparken

Bouw mee aan zonneparken

Bouw mee aan zonneparken!Heb je het al warm gekregen? De laatste paar jaren zijn de warmste jaren van de afgelopen drie eeuwen! Dit komt door de opwarming van de aarde als gevolg van de toenemende aanwezigheid van broeikasgassen zoals CO2. Om iets aan de opwarming van...

MBO opleidingen in energie

MBO opleidingen in energie

Ben jij geïnteresseerd in techniek en wil je Nederland een stuk duurzamer maken? En weet je nog niet welke opleiding daarbij past? Dan hebben wij goed nieuws voor je!

Filmpjes

Transitiehub filmpje 1# Vragenrondje over Zon op land 

Zonneparken op land. Ze duiken steeds vaker op in het Nederlandse landschap en redelijk wat mensen hebben hier een mening over. In dit filmpje geeft zonontwikkelaar Maud Schoute antwoord op drie vragen van mensen. Hiervoor heeft ze hen gevraagd wat zij nou eigenlijk vinden van Zon op land. 

Speelt zeewier een rol in de energietransitie? 

Zeewier biedt enorme mogelijkheden om als duurzame bron een groot aandeel te hebben in de energietransitie van Nederland. Zeewier wordt nu op zeer beperkte schaal gebruikt voor de productie van chemicaliën, voedingsstoffen en eiwitten. Zeewier zou een belangrijke bron van duurzame biomassa kunnen zijn, waaruit ook biobrandstoffen en duurzame energie gewonnen kunnen worden.

Bekijk hiernaast het filmpje van het onderzoekslaboratorium van Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) waarin ze de toepassingen van zeewier testen. 

Podcasts

Elizabeth Kolbert: We Have Locked in Centuries of Climate Change – The Ezra Klein Show

Als je de reclames voor onderbroeken en matrassen negeert, is dit een hele goede podcast om een inclusief beeld te krijgen over klimaatverandering en waarom dit zo moeilijk voor ons te bevatten is.