De energiemarkt

Hoe zit de energiemarkt in elkaar?

De energiemarkt, hoe werkt het? Als je energie gebruikt moet je daar ook voor betalen. Je betaalt voor het opwekken en het vervoer van de energie. Energiebedrijven zorgen ervoor dat je altijd gebruik kunt maken van elektriciteit en dat je huis altijd warm is. Vaak betaal je elke maand een bedrag voor de energie die je verbruikt. Deze rekening kan hoog zijn als je veel doucht en veel apparaten aan hebt staan. Als je zuinig bent met energie kan je rekening laag blijven. Waar komen elektriciteit en gas eigenlijk vandaan?   

Waar komt mijn gas vandaan?

Van de energiemarkt naar aardgas, of kort gezegd gas, wordt in Nederland gebruikt voor de verwarming van je huis, om mee te koken of voor het warme water uit je kraan. Daarnaast wordt gas als energiebron gebruikt in elektriciteitscentrales om elektriciteit op te wekken. Aardgas is een fossiele brandstof en bij het verbranden hiervan komt ook het broeikasgas CO2 vrij. Vanuit het klimaat gezien is de verbranding van aardgas dus een minder goed plan. Op het moment dat het aardgas uit de put komt bevat het nog veel stoffen die schadelijk of onbruikbaar zijn om te verbranden. Water, zand, en andere soorten gassen komen mee omhoog met het opwekken van aardgas. Daarom moet het nog eerst zuiver worden gemaakt. Als dat is gebeurd wordt ook een geurstof toegevoegd. Als je het fornuis aan laat staan en je ruikt gas, ruik je dus eigenlijk een stofje wat er van nature niet al in zit. Maar ruik je een stof die is toegevoegd om gaslekkages te ontdekken.

We leggen het je hier verder uit.

de energiemarkt

Heb je nog vragen of wil je nog meer weten over hoe de energiemarkt in elkaar zit, bekijk hier ons extra materiaal al leuke filmpjes en podcasts.