Wat is een duurzaam huis, en hoe bouw je hem?

Een duurzaam huis is een huis dat niet zoveel energie of warmte nodig heeft. Duurzaam dus omdat je minder fossiele brandstoffen gebruikt om hem te verwarmen, koelen of elektriciteit te gebruiken in huis, maar ook vanwege de bouwmaterialen die gebruikt worden.

In Nederland geldt sinds kort de BENG-norm. Dat staat voor Bijna Energie Neutraal Gebouw. Dat betekent dat deze gebouwen vrijwel evenveel energie opwekken als ze verbruiken. Dit is gebaseerd op Europese wetgeving. Je mag niet meer niet-duurzaam bouwen dus in Europa in 2021!

Gebouwen moeten aan drie eisen voldoen. Ze moeten:
1: Weinig energie verbruiken om te verwarmen en te koelen
2: Weinig verbruik van fossiele energie
3: Minstens 50% gebruik van duurzame energie

Hoe bouw je een huis dat aan die eisen voldoet? We leggen het uit per eis:

1. Weinig energie verbruiken om te verwarmen en te koelen.
Hier kan je maar op een paar manieren aan voldoen. Je moet er voor zorgen dat er zo min mogelijk warmte of kou weglekt! Dit doe je door goede isolatie, optimale luchtdichtheid, maar ook door bijvoorbeeld meer ramen op het zuiden te maken. Zo warmt het huis sneller uit zichzelf op wanneer de zon schijnt.

2. Weinig verbruik van fossiele energie
Hierbij telt het net alleen mee hoeveel energie je verbruikt om te verwarmen of te koelen, maar de totale hoeveelheid energie die je verbruikt. Dus ook je douches, het opladen van de laptop en het verbruik van je lampen. Nieuwe innovaties als een warmtepomp, waterterugwinsysteem, slimme verlichting en dat soort dingen helpen hiermee, maar het helpt ook om zelf energie op te wekken door zonnepanelen op het huis te zetten.

3. Minstens 50% gebruik van duurzame energie
Dit betekent dat het huis zijn eigen energie moet opwekken, of aangesloten moet zitten op een gemeenschappelijk systeem dat dat doet. Denk hierbij aan warmte-koude opslag, een warmtenet op restwarmte of biomassa, zonnepanelen, windenergie of een buurtbatterij.

Dat betekent dat er veel nieuwe materialen en nieuwe technieken gebruikt moeten worden in de bouw. Met stenen kunnen leggen komt je er niet meer. Wil jij bouwvakker worden? Kijk dan in dit artikel welke opleidingen je kunt volgen om duurzaam te leren bouwen.