MBO opleidingen in energie

Welke MBO opleidingen in energie zijn er?

Wil jij een MBO opleiding in energie volgen maar weet je niet waar je moet beginnen? Ben jij geïnteresseerd in techniek en wil je Nederland een stuk duurzamer maken?Dan hebben wij goed nieuws voor je! Want er zijn veel opleidingen die dan passen bij jou. Omdat veel kennis van technische opleidingen breed toe te passen is, is vrijwel elke technische opleiding geschikt voor werken aan een schoner Nederland.

Wat voor soort werk is er te doen?

Wat kun je met een MBO opleiding in energie? Bestaande en nieuwe gebouwen moeten goed geïsoleerd worden dus daar zijn timmermannen, isolatiemonteurs, dakdekkers, glaszetters en allerlei andere handige bouwvakkers voor nodig. Alle gebouwen moeten duurzaam verwarmd worden en moeten geen elektriciteit of warmte verspillen. Sommige gebouwen kunnen zelfs elektriciteit gaan maken met zonnepanelen. Hiervoor zijn elektrotechnici en werktuigkundigen belangrijke vakmensen. In de toekomst zullen veel van de kabels en leidingen die ons voorzien van gas, elektriciteit en warmte gebouwd en aangepast worden. Hiervoor wordt grond uitgegraven. Nieuwe leidingen moeten gelegd en gelast worden. Regelstations voor elektriciteit, gas en warmte worden aangepast of gebouwd. Hier zijn dus veel verschillende vakmensen voor nodig.

Opleidingen op elk MBO niveau

MBO 1
Zoek je naar een opleiding op niveau 1 zodat je later mee kunt werken aan duurzame projecten? Dan kun je kijken naar de assistent opleidingen in de bouw, installatie en constructietechniek.
Assistent bouwen, wonen en onderhoud
Assistent installatie- en constructietechniek

MBO 2
Als timmerman kun je bijdragen aan betere isolatie van gebouwen door bijvoorbeeld kozijnen te maken of prefab elementen. Zo gaat er geen warmte verloren. Voor isolatie in gebouwen is zelf een specifieke opleiding: Isolatiemonteur

In de energietransitie zullen veel gebouwen verwarmd worden door warmtepompen. Ook hier is een specifieke opleiding voor in de installatietechniek: Airco/warmtepompmonteur. Maar ook de bredere opleidingen richting werktuigbouwkunde of elektronica zijn goede keuzes. Hier staat een overzicht: Technische installaties en systemen. Wil je je echt specialiseren in duurzame installaties kun je vanuit hier doorstromen naar de MBO 3 opleiding voor eerste monteur duurzame installaties (Eerste monteur duurzame installaties).

Buiten werken?

Wil je ervoor zorgen dat woningen en bedrijven warmte, water, elektriciteit en gas kunnen gebruiken? Dan kun je je richten op gas, water en warmteleidingen (Monteur gas-, water- en warmtedistributie). Als je elektriciteit interessanter vindt, dan kun je monteur in de midden spanning worden. Je kunt dan werken bij bijvoorbeeld industriële klanten of luchthavens (Monteur middenspanningsdistributie). 

MBO 3
Tijdens de energietransitie zullen er steeds meer zonnepanelen, warmtepompen en slimme regelingen geïnstalleerd moeten worden. Om deze duurzame systemen te ontwerpen en de installatie ervan voor te bereiden vereist brede kennis, die de opleiding eerste monteur duurzame installaties je meegeeft (Eerste monteur duurzame installaties)

Wil je meer leidinggeven in de wereld van leidingen en kabels dan kun je ook eerste monteur worden in de elektra of gas, water en warmtedistributie. Je werk dat veel buiten en vaak op diverse locaties. Als eerste monteur laagspanningsdistributie zorg je dat het werk van de straat tot de meterkast goed wordt uitgevoerd. Wil je meer spanning dan dat? Dan kun je eerste monteur worden in de middenspanning en zorg je dat industriële klanten en het laagspanningsnet goed worden voorzien van elektriciteit. Als je meer wilt zorgen dat mensen en warm bij zitten en water hebben dan kun je eerste monteur worden in voor die distributienetten (eerste monteur gas-, water- en warmtedistributie).

MBO 4 

Wil je je echt richten op duurzame en bouwprojecten die nieuwe technieken introduceren? Kijk dan eens naar de opleiding middenkaderfunctionaris smart building (Middenkaderfunctionaris smart building). Hier leer je bouw en installatie projecten te calculeren, ontwerpen, begroten en te begeleiden. 

Het elektriciteitsnet zal in de toekomst nog complexer worden dan dat het nu is en hiervoor zijn kundige elektrotechnici ( Technicus elektrotechniek ) nodig die elektriciteitsnetten en de regelingen ervan kunnen ontwerpen. Daarnaast kun je als elektrotechnicus ook de regelingen en andere componenten installeren en configureren.

Naast het elektriciteitsnet zullen er meer warmtenetten komen, maar ook het gasnet zal een belangrijke rol blijven spelen. Wil je ervoor zorgen dat warmte- en gasnetten goed zijn ingeregeld zodat mensen er warmpjes bij kunnen zitten dan is technicus gas ( Technicus gas ) de opleiding voor je. 

Meer weten? Lees er hier meer over.