Bouw mee aan zonneparken!

Heb je het al warm gekregen? De laatste paar jaren zijn de warmste jaren van de afgelopen drie eeuwen! Dit komt door de opwarming van de aarde als gevolg van de toenemende aanwezigheid van broeikasgassen zoals CO2. Om iets aan de opwarming van de aarde te doen kijken we steeds meer naar nieuwe manieren om energie ergens uit te halen. Eén van die manieren is zon. De zon geeft licht en warmte af die via een speciaal zonnepaneel worden omgezet in elektriciteit. Omdat er bij deze omzetting geen CO2 vrijkomt en de zon een onuitputbare bron is, is zonne-energie een duurzame vorm van energieproductie.

Voor het opwekken van zonne-energie maak je dus gebruikt van zonnepanelen. Misschien heb je ze al wel eens op de daken van huizen in je buurt zien liggen. Naast daken worden tegenwoordig veel meer plekken benut om iets met zonne-energie te doen. Vuilnisbulten, landbouwgrond en zelfs meertjes en plassen kunnen gebruikt worden om zonnepanelen te plaatsen. Als het plaatsen van zonnepanelen over een groot stuk gebeurd spreek je van ‘grootschalige zonneparken’. Het voordeel is dat je in één keer meerdere panelen kunt plaatsen waardoor dit efficiënt en goedkoper kan gebeuren.

De verwachting is dat in de toekomst er veel meer grote zonne-parken in Nederland bij gaan komen. Dat komt omdat we uiteindelijk alleen zoveel mogelijk duurzame energie willen gaan gebruiken. Er zijn daarom ook programma’s om duurzame energie uit zon te stimuleren en fossiele energie uit kolen en gas te verminderen.

Mocht je overwegen om als installateur te gaan werken voor grote partijen die grote zonneparken maken dan zit je waarschijnlijk goed gebakken. Niet alleen werk jij aan een betere wereld maar verschillende onderzoeken hebben al laten zien dat er een ontzettend tekort zal zijn de komende tijd aan technische mensen. Je kunt dus waarschijnlijk snel aan een baan komen. Reden te meer om eens bij jou in de buurt te zoeken waar je aan de slag kun.

Wist je dat er vaak met een landschapsarchitect wordt gekeken naar hoe je de panelen het beste kunt neerzetten zodat dit voor de omgeving de minste impact heeft? En wist je dat er soms ook nog gewoon middelgrote dieren zoals schapen en geiten kunnen grazen onder de panelen? Daarnaast kom je als installateur vaak op leuke plekken in Nederland én ben je een super belangrijk onderdeel om Nederland duurzaam en klaar voor de toekomst te maken!

Moet je nog een opleiding doen? Kijk dan eens naar de opleiding Monteur Werktuigkundige Installaties als je zonnepanelen wilt leren installeren. Heb je al een opleiding gedaan maar wil je bijscholen of omscholen? Dan zou je bijvoorbeeld deze 5-daagse cursus tot erkend zonnepanelen-installateur kunnen volgen, of laat je opleiding betalen door Randstad, die daarna meteen werk voor je zoeken.

Monteur zonne-parken:

kansrijkberoep!