waar zitten de tekorten

We bevinden ons aan het begin van een grote verandering, waarin onze energievoorziening steeds minder uit fossiele brandstoffen zal bestaan en steeds meer uit duurzame energie. Uiteraard betekent zo’n verandering ook dat er minder banen in de fossiele industrie beschikbaar zullen komen, en meer banen in de duurzame energiesector. Als student is het super belangrijk om je je bewust te zijn van deze trend. Immers zal jij straks ook op zoek gaan naar een baan, en dan is het een stuk makkelijker om in een sector te zoeken die groeiende is, dan in een sector die aan het krimpen is.

Op basis van onderzoeken die de regering samen met het bedrijfsleven heeft uitgevoerd kunnen we jou nu al vertellen in welke beroepsgroepen de komende jaren personeelstekorten zijn, en waar jij dus een goede kans maakt om met jouw skills aan de bak te kunnen!

Onderstaande plaatje komt uit een onderzoek van de Sociaaleconomische Raad uit 2018 naar waar de banen van de toekomst zijn. Links staat de sector, en rechts het aantal banen dat er in deze sector de komende jaren bij zal komen. Zoals je kunt zien zijn er vooral in de bouw-, en de wind- en zonne-energie straks veel banen voor het oprapen. Voor MBO1- of MBO2-studenten gaat het hierbij vooral om banen in de installatiebranche. Als installateur van zonnepanelen, of als monteur van windturbines zal je de komende jaren zeker niet om werk verlegen zitten.

 

Ook andere trends zorgen voor veel nieuwe banen. Steeds meer mensen rijden in elektrische auto’s, en voor deze auto’s moeten laadpalen worden neergezet. Het installeren van deze laadpalen zal veel mankracht vereisen: maar liefst 10.000 nieuwe banen worden in deze sector verwacht! Een andere ontwikkeling waar wij veel van verwachten is de behoefte aan data over energiegebruik die bedrijven steeds meer hebben. Om aan deze behoefte te voldoen moet het gebruik gemonitord worden, en dit gebeurd met slimme meters: apparaatjes die in de meterkast worden geïnstalleerd. Voor het installeren van deze apparaatjes zullen we alle zeilen bij moeten zetten: we verwachten hiervoor duizenden mensen nodig te hebben. 

Kortom.. ben jij MBO-student met een techniekrichting, en twijfel je over welke richting je je moet specialiseren voor een goede baan? Dan is de duurzame-energietechniek geen slechte keuze, en loont het om je te verdiepen in de installatie van zonnepanelen, en windturbines, en het monteren van slimme meters en elektrische laadpalen. 

Bron: Sociaal Economische Raad 2018