soorten banen in de energie 

Soorten banen in de energietransitie. 

Als je student zul je vast nieuwsgierig zijn naar de soorten banen die er in de energietransitie zullen komen. Dat dit er veel zullen zijn is een zekerheid, maar hoe deze banen er precies uit zullen zien, daar kunnen we alleen maar een inschatting van maken. In andere posts op deze website kun je lezen in welke sectoren de meeste banen zullen vrijkomen de komende jaren, en welke opleidingen hier het beste bij passen. Hier zullen we je wat meer vertellen over de inhoud van deze banen. Met andere woorden: wat staat je te doen in je werkende leven. 

Als eerste een statement dat voor jullie misschien een open deur is: we hebben al jaren een ernstig tekort aan technische vakmensen. Dit roepen installatiebedrijven al langer. Voor alle warmtepompen, zonnepanelen, slimme meters en laadpalen die er de komende jaren bijkomen zijn gewoonweg niet genoeg technische mensen om ze te installeren. Omdat technische mensen die zijn opgeleid om aan gasleidingen te sleutelen niet meteen ook in staat zijn om zonnepanelen te vervangen moeten veel bedrijven een beroep doen op buitenlandse werkkrachten of opdrachten afzeggen. En dit is zonde voor hardwerken technische studenten die in een sector terecht komen waar het niet direct aan opdrachten regent. 

 

 

Het werk dat je in de energietransitie te wachten staat is dus overweldigend technisch. Maar dit betekent niet dat er geen andere soorten banen voor jou voor het oprapen liggen. Voor ervaren MBO-afgestudeerden, of studenten die doorstromen in HBO opleidingen is naast installatiewerk ook mogelijk om ontwerpwerk te doen. Dit houdt in dat je je niet bezig houdt met het plaatsen van zonnepanelen maar met het bepalen van de grootte, de hoek, en de manier van installeren van het zonnepaneel. Dit is werk wat veelal met speciale software op een kantoor gebeurd. 

Naast het ontwerpwerk en de techniek is er ook veel te doen op communicatievlak in de energietransitie. Immers is de energietransitie iets wat heel Nederland aangaat. Veel mensen moeten worden meegenomen in wat de energietransitie voor ons gaat betekenen. Beeldend kunstenaars, persvoorlichters, fotografen, en cameramensen zullen dan ook meer en meer vanuit de overheid en bedrijven worden ingezet om een bijdrage te leveren aan de energietransitie.