Warmte- en Koude opslag

Nu verwarmen we in Nederland onze gebouwen veel met gas en koelen we met elektriciteit. Maar al tientallen jaren zijn er ook meer duurzame manieren hiervoor. Warmte en koude (koeling) kan ook gemaakt worden met warmtepompen, die warm of koud water onder de grond pompen en bewaren om later te gebruiken. Dit systeem heet een warmte- en koudeopslag, of in het kort een WKO. Veel grote kantoorgebouwen in Nederland hebben al zo’n systeem.

Een WKO gebruikt water dat 20 tot 250 meter onder de grond zit om warmte en koude in op te slaan. Meestal wordt warmte opgeslagen op een temperatuur van 12°C. Deze temperatuur is niet hoog genoeg om een gebouw mee te verwarmen. Daarom wordt er een warmtepomp gebruikt om de temperatuur te verhogen.

In de winter wordt er warmte uit de waterlaag gehaald. En in de zomer wordt de koude eruit gehaald. Het is belangrijk om dat de hoeveelheid warmte en koude die uit de waterlaag worden gehaald gelijk blijven over de jaren. Er zijn twee manieren om warmte uit die waterlaag te halen:

1) Een open systeem. Hierbij wordt het warme of koude water uit de waterlaag gepompt om te gebruiken voor de warmtepomp. Het water dat door de warmtepomp is gegaan wordt weer terug de grond in gepompt.

2) Een gesloten systeem. Hierbij worden er gesloten leidingen in de grond geboord die gevuld zijn met water en een antivriesmiddel. Het water in deze leidingen wisselt warmte en koude uit met het water in de grond. Ook hier gebruikt men vaak een warmtepomp om de temperatuur te verhogen.

WKO’s zijn een duurzame manier van gebouwen verwarmen en koelen. Om een WKO syteem te bouwen zijn een aantal verschillende vakmensen nodig. Iemand moet de leidingen boren in de grond. De pompen en de warmtepompen moeten geïnstalleerd worden. Maar er komt ook een boel meet en regeltechniek bij kijken.

Als je geïntereseeerd bent om te werken aan WKO-systemen kijk dan eens bij bedrijven zoals:

Open systeem

Gesloten systeem

WKO: zo werkt het