warmtepompen

Warmtepompen zijn de nieuwe CV-ketels. Het is een van de belangrijkste technologiën. Een warmtepomp wekt op een duurzame manier warmte op om een woning of tapwater te verwarmen.

Met een warmtepomp kan je een huis verwarmen zonder aardgas. In plaats van een cv-ketel staat er dan een warmtepomp in huis. In de koelkast, vriezer en ook in de wasdroger zit een warmtepomp. De pomp haalt dan de warmte uit de lucht in een koelkast of vriezer. Een warmtepomp verzamelt warmte uit de lucht of bodem en draait op elektriciteit. Deze verzamelde warmte verwarmt vervolgens een woning of tapwater.

Er zijn verschillende soorten warmtepompen. Zo kan een warmtepomp warmte halen uit de lucht, grondwater of uit de bodem. 

Een warmtepomp werkt niet goed in een slecht geïsoleerd huis. De warmte uit de warmtepomp is van een lage temperatuur. Om het toch warm te krijgen in huis zijn de juiste radiatoren nodig. Nog beter is het gebruik van vloerverwarming. Door de warmte over de vloer te verspreiden wordt het optimaal verdeeld. Steeds meer woningen krijgen een warmtepomp.