Kernenergie: waarom wel en waarom niet?

“Kernenergie kan een serieuze optie naast energie uit wind en zon zijn” staat op de website van de Nederlandse Rijksoverheid.

Lange tijd dacht men in Nederland negatief over kernenergie. Tegenwoordig lijkt de discussie over kernenergie weer op te waaien. Het opwekken van kernenergie is een vrij technisch proces. Maar omdat bij het ontwikkelen van kernenergie relatief weinig CO2 uitstoot vrijkomt wordt kernenergie gezien als een duurzame manier van energieopwekking.

De enige werkende kerncentrale in Nederland is de Kerncentrale in Borssele. Als je nagaat dat deze ene kerncentrale al 4% van alle gebruikte elektriciteit in Nederland levert dan krijg je een idee van hoeveel elektriciteit kerncentrales kunnen leveren.
Omdat een kerncentrales in verhouding veel meer energie op kan wekken dan andere energiebronnen heb je ook minder ruimte nodig ten opzichte van bijvoorbeeld het plaatsen van zonneparken, windparken en kolencentrales.

Zoals gezegd is het maken van kernenergie een complex proces. Ook ontstaat er bij de productie radioactief afval dat nog tienduizend jaar kankerverwekkende straling afgeeft. Als dit afval niet goed wordt opgeslagen of er gebeuren ongelukken op een kerncentrale dan heeft dit grote gevolgen voor de omgeving. Bekende voorbeelden waarbij er wat is fout gegaan zijn Tsjernobyl en Fukushima.

Het radioactieve afval is een groot probleem bij het opwekken van kernenergie. Maar wat als je dit veilig kunt opslaan voor een hele lange tijd? Of je maakt fabrieken die extreem goed bestand zijn tegen ongelukken? Voorstanders van kernenergie beweren dat dit mogelijk is. Van de ‘nieuwe generatie’ kerncentrale is berekend dat deze tien keer veiliger is dan de kerncentrale die we al in Nederland hebben. En die kan best al wel tegen een stootje, deze is namelijk bestand tegen een neerstortende Boeing.

Momenteel zijn er al meerdere onderzoeken die de complexiteit van kernenergie onderzoeken. Het is ook een lastig onderwerp. Gezien de energie die je met kernenergie kunt opwekken is kernenergie een hoopvolle optie maar weegt dit op tegen de impact van een eventueel ongeluk? Daar staat tegenover, wat als je de kans op dat ongeluk heel klein kunt maken?

Wetenschappers zijn hoopvol voor te toekomst over een nieuw type kernreactor. Deze zou veiliger moeten zijn en het afval ook maar 300 jaar schadelijk. Als het aan sommige politieke partijen ligt komen er ook op langere termijn weer meer kerncentrales in Nederland. We zullen er in Nederland waarschijnlijk dan ook steeds meer te maken mee krijgen. Maar wat denk jij? Zie jij jezelf hier werken?

Hieronder nog een kort fragment van Arjen Lubach over kernenergie. Hij probeert kernenergie uit de taboesfeer te halen. Ben jij het met hem eens?

Kerncentrale in Doel, België

Kern-
Energie
Arjen
Lubach