Hoe werkt windenergie?

In Nederland waait het vaak en hard. Niet zo lekker als je op de fiets zit, wel fijn om energie op te wekken! We gebruiken windenergie eigenlijk al eeuwenlang. Vroeger gebruikten we het ronddraaien van windmolens om wrijving te creƫren, waarmee vervolgens hout werd gezaagd of graan werd gemalen tot meel. Tegenwoordig kunnen we die energie direct omzetten tot elektriciteit!

Werkt net zoals een dynamo op een fiets

In een windmolen zit een generator. Dat is een grote dynamo. De term dynamo kennen we van als die dingen op een fietswiel. Wanneer je fietst draait je wiel rond, waardoor de dynamo stroom oplevert voor je fietslamp. Zo gebeurt het ook in een windmolen. Door het ronddraaien van de wieken van de molen wordt in de generator stroom opgewekt. Deze stroom wordt omgezet door een transformator naar hoogspanning, dat vervolgens rechtstreeks het elektriciteitsnet in kan!

Deze energie is dan echt schoon. Dat betekent dat er bij het opwekken van deze energie geen broeikasgassen uit zijn gestoten, zoals wel gebeurd bij het verbranden fossiele energie zoals olie of gas. Ook zorgt windenergie ervoor dat we minder afhankelijk worden van fossiele energie uit het buitenland.

Waarom windenergie

Windenergie is een belangrijke aanvulling op zonne-energie. Als de zon schijnt waait het bijna nooit. En als het waait, is er bijna nooit zon. Op die manier heb je altijd wel een bron van energie. Daarom wordt er op dit moment flink gebouwd aan windparken, zowel op land als op de zee. De meest gebruikte soort windmolen op land is er een die voor 3 megawatt aan energie opwekt. Dat is genoeg energie voor ruim 2000 huishoudens. Er bestaan ook windmolens die al 10 megawatt opwekken. Die worden op land bijna nooit gebruikt omdat die veel te hoog zijn. Je ziet ze overal bovenuit. Want: hoe hoger een windmolen hoe meer wind die vangt, hoe meer elektriciteit hij opwekt!

Plannen

Hierom zijn we ook windparken aan het bouwen op zee. Daar waait het bijna altijd, er is meer ruimte, en je kunt windmolens hoger maken. Dan heb je er ook minder nodig. Hier rechts zie je een plan voor de windparken op zee van Rijksoverheid. Voor windparken op land worden ook veel plannen gemaakt, maar die worden allemaal op locatie gemaakt. Door provincies en gemeenten zelf, verenigd in RES-Regio’s: Regionale EnergieStrategieĆ«n. Wil je weten wat er gepland wordt qua windenergie waar jij woont? Zoek dan naar de plannen van de RES-regio waar jij in woont.

Tegenstanders

Er zijn veel tegenstanders van windenergie. Ze nemen ruimte in in het landschap van Nederland en daarmee hebben ze invloed op natuur en het gebied waar mensen leven. Je zal maar in een rustige polder wonen waar opeens een heel windpark wordt gepland. Dan krijg je vanzelf vooroordelen. Toch is wind nou eenmaal de oplossing voor heel veel problemen. En vooroordelen? Die kunnen allemaal ontkracht worden. Lees maar eens het volgende artikel.