groene daken

Vaak hebben schuurtjes met een plat dak een zwarte bescherming. Dit zwarte laagje is bitumen. Op warme dagen kan bitumen erg opwarmen. De ruimte onder het bedekte dag warmt daardoor snel op. Een plat dag vangt ook een hoop water op dat moeilijk wegstroomt. Deze platte daken kunnen ook omgetoverd worden tot een groen dak.  

Een groen dak of gevel is bedekt met planten, maar het is meer dan een tuin boven je hoofd. Een groen dak kan bedekt worden met sedumplanten, kruiden, bloemen, grassen en heide. Een dak met planten werkt als isolatiemateriaal. Het houdt de ruimte onder het dak koeler in de zomer en warmer in de winter. Een groen dak trekt insecten aan zoals bijen en vlinders. Meer insecten is goed voor de natuur in de omgeving. Nog een voordeel van een groen dak is dat het water opvangt. Dit voorkomt overlast door water wanneer het veel heeft geregend.  

De combinatie van een groen dak en zonnepanelen werkt ook erg goed. Wanneer zonnepanelen op een groen dak liggen leveren de panelen meer elektriciteit op. Dit komt doordat het groene dak een koelende werking heeft en dit zorgt voor beter werkende zonnepanelen. Groene daken dragen bij aan de energietransitie en meer natuur.  

Wat is een groen dak?

Hoe leg je een groen dak aan?