Waarom de energietransitie?

Het lijkt misschien een simpele vraag: waarom willen we een energietransitie? Het antwoord is helaas niet zo makkelijk. Er zijn namelijk een heleboel redenen waarom er een energietransitie nodig is. De belangrijkste? Het broeikaseffect. Het filmpje hiernaast vat in anderhalve minuut samen hoe dat broeikaseffect werkt.

Het mag duidelijk zijn: Het wordt steeds warmer op aarde. Natuurlijk is het lekker om meer van de zon te kunnen genieten. Meer dagen op het strand en langer de winterjas in de kast laten hangen. Toch is dit helemaal niet relaxt.

De opwarming is heel erg gevaarlijk. Wanneer de temperatuur stijgt kunnen planten en dieren die normaal ergens voorkomen niet overleven in hun oorspronkelijke omgeving. Dit zorgt ervoor dat de natuur zal veranderen. Afrika wordt nog droger, maar zelfs het Amazoneregenwoud zou een woestijn kunnen worden. Orkanen en andere soorten stormen zullen vaker voorkomen en eilanden kunnen letterlijk onder water komen te staan. Stukken land worden onleefbaar, waardoor vluchtelingenstromen kunnen ontstaan naar gebieden zoals Europa.

De oplossing is de energietransitie. We moeten gewoon met zijn allen stoppen met het verbranden van olie en gas. Laat de broeikasgassen lekker onder de grond liggen, wij kunnen ons wel redden met de energie uit zon, wind en water.