Windparken in Zee

Hoe worden ze gebouwd, door wie, en waarom?

Nederland staat bekend om zijn windmolens. Die werden vroeger onder andere gebruikt om polders droog te pompen. We gaan er nu iets anders mee doen: we zetten ze nu neer ín het water en dat is best hard werk. Hoe wordt zo’n windpark in zee gebouwd? Dat lees je in dit artikel.

Een windpark bestaat uit:

– De windturbine: deze produceren energie door het draaien van de wieken door de wind
– Het platform op zee: dit is een soort stopcontact waarin de elektriciteit vanuit de windturbines samen komt. Hier wordt het spanningsniveau verhoogd om de elektriciteit over te brengen naar land.
– Exportkabel: deze kabel transporteert de elektriciteit vanaf zee naar het vasteland.
– Transformatorstation: deze staat op land en ontvangt de elektriciteit die vanaf zee komt en stuurt het door naar een hoogspanning station. Vanaf daar kan de elektriciteit het Nederlandse hoogspanningsnet in.

Hier zit belachelijk veel werk in. Alleen de kabels aan leggen is al een enorme klus. Wil je weten hoe dat gaat, en wat daar allemaal voor nodig is? In het filmpje hiernaast laat het Nederlandse bedrijf Boskalis alles zien dat zij doen om het Nederlandse windpark op zee Borssele aan te sluiten op het elektriciteitsnet op land.

Gaaf toch? Je zag zware machines, grote boten, gigantische kabels.. maar kabels leggen is nog niks vergeleken bij het installeren van de windturbines zelf. Dat is echt indrukwekkend en zie je in deze clip.

Dit is voor iedereen nog relatief nieuw. Er zijn geen oude rotten die al 30 jaar windturbines op zee neer zetten. Dus alle bedrijven die windparken bouwen zijn enorm hard op zoek naar nieuwe werknemers.

Lijkt jou werken in de offshore sector wel wat? Dan kun je onder andere een opleiding volgen bij opleidings- en trainingscentrum in voor de offshore windindustrie; STC-KNRM, of je kunt de opleiding mechatronica volgen met vakonderdeel sustainable energy bij het ROC Kop van Noord-Holland. Doe je al een studie? Dan kan je deelnemen aan de leergang offshore wind in Groningen.

Op land waait de wind vaak wat minder hard dan op zee. Dat komt doordat er op land meer obstakels staan, de zee is lekker vlak. Ook kan je de windmolens op zee hoog bouwen, er heeft toch niemand last van. Windparken worden dus ver op zee gebouwd, en een windturbine is tegenwoordig bijna zo hoog als de Eiffeltoren