Huizen verwarmen zonder gas

Het grootste deel van de huizen in Nederland wordt nu nog verwarmd met gas. Dit gaat snel veranderen. Huizen die nu gebouwd worden, mogen bijvoorbeeld niet meer aangesloten op het gasnet. Ook oudere huizen kunnen duurzaam verwarmd worden, nadat ze eerst wat beter geïsoleerd zijn. Hoe krijg je een huis warm zonder gas? Je leest het hier.

Warmtepomp
Een warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht, en gebruikt die om je huis te verwarmen. Je hebt dan ook een zogenoemde buitenunit nodig, die lijkt op een airco. Warmtepompen gebruiken waar een maximale termperatuur van 55 graden, waardoor isolatie wel belangrijk is voordat je aan een warmtepomp begint. Je kunt ook nog een hybride warmtepomp kiezen, wat een combinatie is tussen een warmtepomp en een cv-ketel. De cv-ketel wordt dan alleen gebruikt voor warm water uit de kraan, of als het heel erg koud is buiten. Met een warmtepomp kun je wel de helft van je energieverbruik besparen!

Infrarood verwarming
Deze verwarming is vooral geschikt om heel lokaal warmte te geven. Hierdoor hoef je niet een hele ruimte op te warmen. Je gebruikt infrarood verwarming dus meestal in combinatie met centrale verwarming (op gas of met een warmtepomp). Je kunt deze centrale verwarming dan wel een paar graden lager zetten!

Zonneboiler
Voor wie veel warm water verbruikt is een zonneboiler niet alleen veel duurzamer maar ook goedkoper. De boiler is een aanvulling op de cv-ketel of warmtepomp en verwarmt alleen het bad-, douche- en kraanwater.

Pelletkachel
Weer terug naar de goede oude tijd door hout te gebruiken voor verwarming. Hout verbranden stoot ook gewoon broeikasgassen uit, maar het voordeel van het gebruik van hout is dat dat hout toch al onderdeel is van de koolstofcyclus. De koolstofcyclus is een cyclus van maximaal enkele honderden jaren waarin CO2 in de lucht opgenomen wordt door bomen, en wanneer de bomen doodgaan weer in de lucht komt. Zo wordt dezelfde hoeveelheid CO2 als het ware steeds weer gerecycled en haal je geen CO2 van miljoenen jaren geleden uit de grond, waardoor het broeikaseffect versterkt wordt. Wat dan wel belangrijk is, is dat de pellets of het hout dat je gebruikt lokaal gewonnen wordt uit een zogenaamd productiebos. Je wilt niet dat oeroude bossen uit de Amazone gekapt worden voor jouw haardvuurtje.

Warmtenet
Hiervoor moet je net even geluk hebben dat er een warmtenet ligt in jouw wijk. Een warmtenet is een netwerk van buizen dat warm water naar huizen vervoert. Dat warme water wordt door één centrale bron verwarmd, dus niet in alle individuele CV keteltjes. Een warmtenet is alleen duurzaam als de warmtebron ook duurzaam is. Een warmtenet uit restwarmte van industrie is dus duurzaam, een warmtenet die draait op een gigantische gasketel is niet duurzaam.

Genoeg opties dus om je huis te verwarmen zonder gas. Welke zou jij kiezen?  

Meer weten? Check de links hieronder