Hoogspanningsnetten

We gebruiken steeds meer stroom. Ook wekken we steeds meer duurzame energie op door zonnepanelen en windmolens. Deze stroom moet vervoerd worden van de plek waar het wordt opgewekt tot je stopcontact. Stroom vervoer je via spanningsnetten.

De hoge masten die je vaak langs de snelweg ziet staan zijn de snelwegen van het stroomvervoer, elektriciteit hoger dan 110.000 Volt. Deze hoge masten maken het mogelijk om door heel Nederland en daarbuiten iedereen van stroom te voorzien. Doordat we steeds meer stroom verbruiken en opwekken moet er veel werk verricht worden om genoeg hoogspanningsnesten te realiseren.  

In Nederland is TenneT het bedrijf hoogspanningsnetwerk in Nederland beheert. Met ongeveer 23.500 kilometer aan hoogspanningsverbindingen, worden windmolens op zee tot Duitsland met elkaar verbonden. TenneT zorgt voor de juiste hoeveelheid elektriciteit door de import en export van elektriciteit op het juiste moment.  

TenneT heeft vaak elektrotechnische functies beschikbaar om te werken aan primaire en secundaire hoogspanningsinstallaties op land of in zee. Ben jij niet bang om op grote hoogte te werken als technicus. Dan kan het interessant zijn om trainee te worden bij TenneT.

Hoe werkt het hoogspanningsnet? Dit filmpje van TenneT legt alles uit. 

Rens klimt tot 35 meter hoogte om een bliksem-afleider te plaatsen en Mandy verricht interessante werkzaamheden op een hoogspanningsstation.