Energie uit de aarde

Wist je dat er iedere seconde 49 Terajoule aan energie uit de aarde straalt? Dat is net zoveel als de energie van 12 duizend atoombommen! 

Gelukkig is deze energie gespreid over de hele Aarde, waardoor wij mensen hier maar weinig last van ondervinden. Al is er op sommige plaatsen, waar veel vulkanen zijn, meer aardwarmte dan op andere plaatsen.  

In 1913 bedacht de Italiaanse graaf Piero Ginori Conti dat van deze warmte slim gebruik kon worden gemaakt. Piero kwam uit Toscane, waar veel vulkanen zijn. Door een diep gat te boren en via een buis, heet water van meer dan 120 graden Celcius naar boven te pompen lukte het Piero om een stoomturbine aan te drijven die 220 kilowatt aan elektriciteit kon opwekken voor een Italiaans dorp. 

Het afgekoelde water werd via een andere buis weer terug onder de grond gepompt zodat de ondergrond stabiel bleef, en het water de kans kreeg om weer op te warmen. 

In Nederland zijn er geen vulkanen, en dus is het grondwater minder warm dan in landen als Italië of Indonesië. Dit betekent niet dat er in Nederland geen aardwarmte mogelijk is. In Nederland stijgt de warmte van het grondwater met ongeveer 30 graden per kilometer diepte. Om water van 90 graden omhoog te kunnen pompen moet er dus een gat van drie kilometer diepte worden geboord.

Deze temperaturen zijn niet geschikt om elektriciteit op te wekken, maar kunnen wel gebruikt worden in een warmtenet. Hierbij gaat het warme water uit de aarde eerst langs een warmtewisselaar, waar de warmte wordt overgedragen op het koude water in het warmtenet. Vervolgens wordt het warme water via het warmtenet naar gebruikers gepompt. In Nederland maken veel glastuinbouwers gebruik van aardwarmte om hun kassen goed warm te houden.

Meer weten over geothermie?
Bezoek dan de website van Platform GeothermieOp deze website vind je alles over geothermie, hoe het wordt gebruikt in Nederland, en wat de nieuwste ontwikkelingen zijn. 

Werken in de geothermie-sector? In de geothermie-sector hebben vooral de bedrijven die de boringen uitvoeren behoefte aan praktisch opgeleide technische mensen. Bezoek eens de website van: 

  • Grondboorbedrijf Haitjema 
  • Huisman 
  • Odfjell Wel Services
  • Shell Geothermal BV 
  • Visser & Smit Hanab
  • Vermillion Energy