Hoe maken we energie uit zon?

Zonnepanelen zijn hot. Ze kosten niet meer zo veel, en je kan lekker cashen op je energierekening als je ze neerzet. Ook kan je er lekker veel tegelijk in een weiland neerzetten, als alternatief voor grote windmolens. Maar hoe kan een apparaatje nou uit zonlicht stroom produceren?

Nee, het is eigenlijk best simpel. Allereerst pak je een zonnepaneel. Dat is zo’n (meestal) blauw ding met vierkante vakjes. Die vierkante vakjes heten zonnecellen. Die worden gemaakt uit een stofje genaamd silicum. Zo’n zonnecel is superdun, zo dun als een haar. Wanneer er zonlicht op zo’n zonnecel valt, komen er elektronen los. Elektriciteit bestaat uit heen en weer bewegende elektronen, dus wanneer je verschillende zonnecellen aan elkaar koppelt heb je al stroom!

Dat is alleen nog niet de stroom die uit het stopcontact komt. Stroom uit een zonnepaneel is gelijkstroom. Stroom uit je stopcontact heet wisselstroom. Dus daarom moet er nog even een omvormer gekoppeld worden tussen de zonnepanelen en de meterkast. Wat dat ding doet zit al in de naam: het vormt de stroom om naar iets dat je kan gebruiken. Die omvormer wordt verbonden met het elektriciteitsnet in de meterkast, en dan kan je lekker netflixen op zonnestraaltjes!

Dit klinkt allemaal mooi, lekker duurzaam, best simpel, er is alleen een probleempje: er zijn niet genoeg mensen om die zonnepanelen ook daadwerkelijk neer te zetten! Er zijn in 2023 zo’n 30.000 installateurs nodig om alle zonnepanelen te kunnen plaatsen. Wil jij gegarandeerde baanzekerheid, tegelijkertijd geld én karmapunten verdienen en heb je geen hoogtevrees? Google dan eens ‘zonnepaneel installateur worden’. Er zijn genoeg cursussen waar je aan kan deelnemen zonder vooropleiding! Voor de aanpassing aan de meterkast heb je een basisopleiding elektromonteur nodig.

Hoe werken zonne-panelen?